Eind maart 2025 week vierde Stichting De Werkmakers dat ze 5 jaar geleden officieel opgericht is. De opkomst voor het feest in de Energiewinkel (De Werkmakers hebben hun kantoor daar boven) was groot. Vrijwilligers, deelnemers, medewerkers en bevriende initiatieven waren er om het glas te heffen op deze speciale verjaardag. Want de geschiedenis van De Werkmakers is bijzonder.

Piet van Veen is een van de oprichters: “In 2012 ben ik in Zutphen komen wonen, vanwege de liefde, en raakte ik betrokken bij mooie en duurzame bewonersinitiatieven. Zo leerde ik actieve bewoners kennen, waaronder Gidie Ritzerveld en John Verheijden. Wij hadden en hebben veel gemeenschappelijke waarden en daarom hebben we met meerdere zzp’ers een netwerk gestart, De Werkmakers. John was en is ook actief bij de lokale energiecoöperatie ZutphenEnergie. Zodoende ontdekte de overheid ons en werd onze hulp ingeroepen voor het goed laten aansluiten van bewoners als het gaat om het realiseren van de energietransitie. Juist ook die bewoners, die veelal ‘vergeten’  worden en minder makkelijke leefomstandigheden hebben.”

Groeiende aanwezigheid in Zutphen

Van daaruit zijn De Werkmakers doorgegroeid. Piet: “We hebben nu meerdere buurtwerkplaatsen, zoals de ICT-werkplaats en buurtatelier De Gouden Draad. De inhoud en vorm van deze werkplaatsen ontstaan vanuit wensen en kansen van bewoners. Wij geven de gelegenheid om mee te doen, elkaar te ontmoeten en samen te leren. Ook doen wij nu meerdere groene projecten in Zutphen, zoals het Groenpunt en de Klimaattuinen. Zo hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in ‘we doen het samen, doe je mee’ en we werken samen met heel veel initiatieven, zoals het Dagelijks Bestaan, Budgetbuddy en de Kleine Kantine. Dankzij de grote betrokkenheid van ons kernteam, het bestuur en de vrijwilligers, die zich aan De Werkmakers verbonden hebben, lukt het ons om bij te dragen aan een mooier Zutphen.”

Een bovenlokale toekomst

Piet ziet een mooie ontwikkeling: “Om onze ervaring te kunnen delen en ons te kunnen laten inspireren zijn ook op zoek gegaan naar aan ons verwante initiatieven in het land. Zo is er een bovenlokale samenwerking ontstaan via Ruus Dijksterhuis in Nijmegen en  Anne Hilderink in Ten Boer (Groningen). Via de NLZVE (Nederland Zorgt Voor Elkaar) werken we met hen en anderen samen om bewonersinitiatieven in Nederland een gelijkwaardige plek te laten krijgen in de wereld van overheden en grote organisaties. Dit op een zodanige manier dat de impact van bewonersinitiatieven zich blijvend kan ontwikkelen. En zo willen we nog meer kunnen bijdragen aan een mooiere samenleving waar iedereen er mag zijn.”