Donderdag 10 februari won het Zutphense plan ‘Spelen en ontmoeten op de Linie van Hooff’ de tweede plek in de ‘Challenge Groene Icoonprojecten’ van de Provincie Gelderland. Vorig jaar daagde de Provincie de Gelderse samenleving uit om met initiatieven te komen om de omgeving te vergroenen. Vanuit Zutphen werd het projectplan ingediend om de verwaarloosde speelplek aan De Genestetplein, opnieuw in te richten. Op initiatief van een bewonersgroep en in samenwerking met De Werkmakers, ZutphenEnergie, Mpower, de gemeente en andere lokale organisaties is het winnende ontwerp tot stand gekomen.

Historische plek

De plek waar de plannen gerealiseerd gaan worden is niet zomaar een plek, maar een locatie met historie; vroeger vond je hier het verdedigingswerk en de gracht Linie van Hooff. In het ontwerp worden historische elementen teruggebracht of zichtbaar gemaakt door hoogteverschillen en vegetatie. De jury noemt de manier waarop dit is uitgewerkt “erg creatief en opvallend”.

Ruimte voor groen

Bij de nieuwe inrichting is veel aandacht voor het klimaat. Om wateroverlast te verminderen, wordt het terrein gedeeltelijk verdiept en zo min mogelijk verhard. Daarnaast zorgt veel groen, nieuwe bomen en gevelbegroeiing, voor verkoeling op warme dagen. Bij de keuze van de groensoorten wordt ook rekening gehouden met de leefruimte en voedselbronnen voor insecten en vogels.

Plezier voor iedereen

De jury looft de maatschappelijke waarde van het project. Met zitstammen, een ‘snoep-tuin’, zandspeeltafels, een boomhut en een houten podium, zijn er volop mogelijkheden, voor jong en oud, om elkaar te ontmoeten. Ook het idee om wijkbewoners uit te nodigen om met een vierkante meter bestrating uit eigen tuin een mozaïekachtig plein te creëren, vinden ze aansprekend en origineel.

De blijdschap was donderdag groot bij alle betrokkenen “Fantastisch dat dit plan, waar de bewoners vanaf de start bij betrokken zijn geweest, in de prijzen is gevallen”, zegt Gidie Ritzerveld van De Werkmakers. “Wij  kunnen we direct aan de slag met dit project”.

Wethouder Eva Boswinkel: “Ik wil de initiatiefnemers van harte feliciteren met deze bijzondere prijs! Het is goed om te zien dat het harde werk wordt beloond. Als wethouder – met onder andere duurzaamheid en inwonersparticipatie in mijn portefeuille – vind ik het mooi om te zien dat samenwerking tussen bewoners en lokale partijen én duurzaamheid in dit project samenkomt. Het zorgt namelijk voor versterking en het geeft inwoners echt eigenaarschap over hun eigen buurt.”