De Werkmakers hebben een flinke bijdrage geleverd aan de voorbereidingen voor een Zutphense warmtenet. Het project beoogt in de wijk Helbergen zo’n 500 huizen van het aardgas af te halen en over te zetten op een warmtenet. Bijzonder is dat het een lokaal warmtebedrijf moet worden, met naast het technische veel aandacht voor het sociale.

In het technische deel van het project wordt warmte uit de nabije IJssel gehaald en middels warmtewisselaars overgezet op een leidingsstelsel, dat warm water naar de woningen brengt. Hier zijn onze partners onder meer Firan, ZutphenEnergie, en gemeente Zutphen.

De Werkmakers dragen bij aan het sociale deel. Daarin sluiten we aan bij de wensen van de bewoners. Samen met hen gaan we proberen de kansen te benutten die zij voor zichzelf en de wijk zien om middels het warmtenet hun leefomstandigheden te verbeteren. Een belangrijke component zal werk zijn. Hier zijn onze partners Woonbedrijf Ieder1, Gelre Werkt en een aantal sociale initiatieven in de stad.

Voor het project is een subsidie aangevraagd bij RVO in het kader van het Programma Aardgasvrije wijken. Voor het schrijven het sociale deel van de aanvraag hebben we financiƫle steun ontvangen van Provincie Gelderland. Bij groen licht kan het project eind 2020 starten.