De Werkmakers assisteren ZutphenEnergie bij het opleiden van energiecoaches voor huurders. Een eerste groep vrijwilligers is al klaar gestoomd om huurders te kunnen bijstaan in energiezuiniger wonen. Dat scheelt CO2-uitstoot maar ook geld in de portemonnee.

ZutphenEnergie beschikt momenteel over een 20-tal energiecoaches. Deze hebben inmiddels zo’n 600 keukentafelgesprekken met huiseigenaren gevoerd. De coaches nemen de bewoners gratis mee in de wereld van de energiebesparing en kijken samen met hen naar de energiezorgen, -wensen en -kansen voor de eigen woning. Dit doorgaans tot grote tevredenheid van de bewoner, die zich meestal niet realiseert in wat voor huis hij of zij energietechnisch gezien eigenlijk woont.

Voor huurders ligt de situatie anders. Omdat de woning geen eigen bezit is, heeft de huurder weinig invloed op het isoleren van de schil (vloer, muren, dak). Huurders zijn meer gebaat bij kleine aanpassingen in huis, het gebruik van de apparatuur en bewustwording van het eigen energiegedrag. Daarvoor is een ander soort energiecoach nodig, een coach met minder technische maar meer sociaal-communicatieve expertise.

Vandaar dat ZutphenEnergie en De Werkmakers besloten een opleiding voor huur energiecoaches te starten. De cursus is mogelijk gemaakt door een financiƫle bijdrage van Woonbedrijf Ieder1 en Woningstichting Ons Huis. Naar verwachting zijn er medio 2020 5 huur energiecoaches beschikbaar.

Ben je huurder en wil je ook een energiecoach, meld je dan bij ZutphenEnergie.